top of page

NL - Atelier Fig

De wondere wereld van Atelier Fig ligt naast de monumentale broedplek 'Kunstfabriek' in Arnhem. Achter de grote glazen pui nodigen hun kleurrijke sculpturale objecten uit om naar binnen te stappen. Hier werken Gijs Wouters en Ruben Hoogvliet aan een heel eigen en uniek oeuvre, vanuit hun fascinatie voor materiaal en ambacht.

Dat is niet onopgemerkt gebleven. In korte tijd verwierven ze internationale bekendheid met hun ’Gravity collection'. Experimentele ontwerpen waarbij een raster van schuim in vloeibare porselein gedompeld wordt. Opgehangen neemt het onder invloed van de zwaartekracht een ruimtelijke vorm aan. In de oven verbrandt het schuim en vervormt het tot een uniek product. Hiermee blaast Atelier Fig een eeuwenoud ambacht nieuw leven in. Het innovatieve schuilt in deze nieuwe techniek, waar keramische producten eigenlijk altijd in een mal of op de draaischijf gemaakt worden. Filmpjes van het maakproces gingen dan ook snel viraal. Het ontwerpersduo wordt als jong talent uitgenodigd voor internationale beurzen en hun werk wordt van Parijs, New York tot Libanon getoond en verkocht. 


Binnen in het atelier is van deze hype niets te merken. Gestaag en met grote precisie wordt hier gewerkt aan de collectie. Met naald en draad wordt de basisvorm gecreëerd. Glazuren, slib en engobes worden op klein formaat getest. Een ruw cacao kleurig, mat mintgroen of glanzend scharlakenrood oppervlak geven ieder ontwerp een eigen uiterlijk. Grote sculpturale vormen staan in het droogrek gebroederlijk naast kleine hangende mannetjes. Deze 'Wonky figures’ rolden uit het proces van experimenteren en ontwikkelen. Nu zijn het gewilde kleine kunstobjecten voor de design liefhebber die sympathie voelt voor ‚Gravity’ maar nog even wacht met het verwerven van de museale ontwerpen. 


In de grote, hoge werkplaats staat een even zo grote oven met een dikke schoorsteen die verdwijnt door het plafond. Hierin wordt het porselein gebakken op temperaturen tot boven de 1200 graden. De oven en het atelier waren eerder van de keramist Jan Broekstra, wiens werk o.a. is opgenomen in de collectie van Stedelijk Museum Amsterdam. De plek had niet passender kunnen zijn. De twee jonge talentvolle ontwerpers bouwen op deze bijzondere plek aan een heel eigen wereld vol unieke ontwerpen. Houdt ze in de gaten, van Atelier Fig gaan we nog veel meer horen!
Comments


bottom of page