top of page

IT - Hoogten

We hebben de hoogten ontdekt. Op zich niet verwonderlijk. Deze stad ligt aan de voet van de Alpen. Vanuit het middeleeuwse centrum loop je zo de ‘foothills’ op, zoals ze zo mooi heten in het Engels. Je ziet het ook terug in de naam. Bergamo stamt van de naam Berghèm, gegeven door de Galliërs rond 550 v.C. Het betekent ’heim’ of huis in de ‘bergen’. In het Bergamasker dialect van de inwoners wordt de oude naam nog steeds gebruikt. Op mooie dagen zoeken zij in groten getale de pieken op.

Ook wij beklimmen met onze Italiaanse leraar de ‘Pizzo Formico’ op een zonnige dag. Die morgen spreken we af bij de ‘Bar Sport’ van een naburig dorp. Onder de tl balken zitten oudjes te delibereren met een espresso binnen handbereik. Op de formica tafel ligt de roze ‘La Gazzetta dello Sport’ ongeopend. Voor vertrek nog snel een ‘cornetto alla marmellata’ voor de leraar. Een croissant gevuld met jam, het gebruikelijke Italiaanse ontbijt en brandstof voor de klim naar de piek. Die is adembenemend. Het landschap golft als lobbige geklopte room met ruige pieken. De top heeft rondom uitgestrekt zicht. Aan de ene zijde loopt de Brembo, aan de andere de Serio rivier door de groene dalen. Die zijn ernaar vernoemd, Val Brembane en Val Seriana.

De prachtige wandeling smaakt naar meer. Gelukkig zijn er hier heel wat pieken. Stuk voor stuk goed bewegwijzerd, Noord Italië is goed georganiseerd en onderhouden. ‘Pizzo di Spino’ is een andere uitdaging. De klim naar de top is stijl en pittig maar eenmaal boven is een verbluffend weids zicht de beloning. Een wit kalkstenen pad loopt van de ene top naar de andere. Het ligt zo vrij dat het voetpad zelfs op Google maps als een witte streep te zien is.

Berglucht maakt hongerig. We dineren die avond aan het Piazza Vecchia, het oude plein. Voor de ‘Duomo’ zien we een rij wachtenden. Er blijkt een concert te worden gegeven. Als echte inwoners sluiten we aan. Zo belanden we in een orgelconcert van Vivaldi. De virtuose klanken van de beroemde Engelse organist in de eeuwenoude dom zijn magisch. Een hoogtepunt in een dag die zijn piek eigenlijk al had.


Comments


bottom of page