top of page

JP - Arita, een potje breken

Bijgewerkt op: 20 apr. 2020

Arita is het mekka voor porselein liefhebbers. Het Makkum van Japan, zeg maar. Dit stadje kwam in mijn top tien vanwege project ‘2016’. In dat jaar werden 16 internationale ontwerpers uitgenodigd om het keramiek-ambacht én de streek nieuw leven in te blazen. Iedere fabriek werd gekoppeld aan een vormgever. Zo ontstond een nieuwe en sprankelende porseleincollectie, die hier nog altijd te koop is. Het heeft gewerkt: Arita is opnieuw op de kaart gezet. Dit is de reden van mijn komst. Ik ben benieuwd naar de streek, de makers en de geschiedenis.

Arita ligt op Kyushu, het meest zuidelijk eiland van Japan, dichtbij Korea. De beïnvloeding door Korea is er zichtbaar. Het is een mooie stop voor ik oversteek naar Busan. Met keramiek als een brug tussen de twee landen.

Het verhaal gaat dat een Koreaanse pottenbakker hier omstreeks 1600 werd uitgenodigd en een berg met Kaolien klei ontdekte. Die bleek bijzonder geschikt om zijn sneeuw-wit en de plaatjes structuur, waardoor porselein zo dun kan zijn. Ik denk overigens, dat ‘uitgenodigd’ een eufemisme is voor een vorm van kidnappen. De Japanners waren namelijk gebrand op de Koreaanse kennis en kunde over het maken van keramiek. Het was het begin van een opbloeiende industrie. Ik bezoek de groeve en zie geen kaolien berg meer maar een dal met fraaie zwarte en okeren tinten van ijzeroxides en kwarts. Wat ooit een heuvel was is over de jaren porselein geworden.

Het is geen succesverhaal gebleven in Arita. Dat vertelt de Braziliaanse keramist Pimente in een persoonlijke rondleiding door één van de overgebleven fabrieken. Voor de bubble werd hier in massa geproduceerd. Er werkten 300 werknemers. Toen storte de markt volledig in. Japan legde het af tegen China. Nu werken er nog maar 15 mensen die zich specialiseren in bijzondere producties voor ontwerpers en kunstenaars uit de hele wereld. Net als in Makkum eigenlijk. Pimente spreekt Engels en is daardoor de verbindende schakel in deze projecten.

De collectie is verleidelijk. Guru Marie Kondo gaat even in de ban. ‘Do you ship ?’ is een gevleugelde vraag als je wilt shoppen maar met slechts handbagage reist.


Kommentarer


bottom of page