top of page

KR - Leeum Samsung Museum en Gyeongju

Bijgewerkt op: 20 apr. 2020

De Koreaanse keramiek zie ik in al zijn glorie in het Leeum Samsung museum in Seoul. De naam doet het al vermoeden. Dit beroemde complex is opgericht door één van de eigentijdse industriële giganten die dit land welvarend gemaakt hebben. Wel met visie. Drie vermaarde architecten, Rem Koolhaas, Mario Botta en Jean Nouvel hebben ieder een karakteristiek gebouw neergezet. Een terra cotta stenen gebouw van de Zwitserse Mario Botta. Dit is een verwijzing naar de stadsmuren van Seoul maar ook een verwijzing naar de Koreaanse keramiek collectie binnen. De Nederlandse Rem Koolhaas heeft een indrukwekkende zwarte doos gecreëerd. Het sluit de wereld buiten, toont de kunst en fraaie multimedia werken. De Franse Jean Nouvel heeft een open gebouw gemaakt met doorzichten en binnentuinen. Samen vormt het één van de mooiste musea die ik ken. Oost ontmoet hier west. De collectie is prachtig: een spannende mix van modern en klassiek. Naast een Rothko staan kannen, kruiken en kommen uit de 15e eeuw in celadon. Dit is nu het beroemde Koreaanse blauw groen getinte porselein waardoor Japan zich heeft laten inspireren.


Na 4 weken dacht ik dat Japan qua schoonheid onovertroffen zou zijn. Dat Koreaanse vormgeving net iets lomper zou zijn. Die misvatting verdampt hier volledig. Het is duidelijk waar het Japans porselein zijn oorsprong vindt. De uitgebalanceerde vormen, dunne wanden en subtiele tinten zijn verbluffend. Het museum staat er bomvol mee. En het houdt niet op bij keramiek. Er zijn objecten uit het oude Silla koninkrijk, zoals een gouden kroon met jade uit de 5e eeuw. Gemaakt door onmiskenbaar kundige vaklieden. De fonkelende kroon komt uit een koningsgraf in Gyeongju, het zuiden van Korea. Mijn Airbnb appartement lag tussen deze giga glooiende groene grafheuvels van deze Silla koningen. Ik vond het magisch om te fietsen tussen de aangelichte oude heuvels in de avond.

Vergelijken is onvermijdelijk. Op een moment vraag ik me zelfs af of Korea de indrukwekkende ervaringen in Japan kan evenaren. Er zijn veel overeenkomsten en kruisbestuivingen. Korea heeft een bewonderenswaardige eigenheid. Het heeft eeuwenoude kunstschatten, betoverende landschappen en vernieuwende architectuur. Komt bij dat Koreanen geweldig vriendelijke mensen zijn. Ze hebben swingende K-pop en Gangam stijl. Bij mij kunnen ze een potje breken. Korea is een land voor op de bucketlist.
Comments


bottom of page