top of page

KR - Seoraksan Park, Leaf peeper

Bijgewerkt op: 21 apr. 2020

Koreaanse badkamers zijn ingericht als één grote douchecel, zonder wand of douchegordijn. De kraan van de wasbak bedient met een slang ook de douche. Na het douchen is dus álles kletsnat: de deur, de spiegel, de wc én de vloer. Er is redding als je na het douchen aangekleed en wel op je sokken je tanden nog even wilt poetsen. Speciale plastic badslippers. Dat is weer een ander paar dan de katoenen binnenslippers. Of de houten buitenslippers.

Ik zie de voordelen wel. Je hebt veel badkamer in een kleine ruimte en het is makkelijk schoon te houden. Een ruimte zonder wandjes en randjes lijkt me ook hygiënisch. Maar erg comfortabel is het niet. Nee, dan de badkamer in mijn volgende hotel.

Ik check in bij het Kensington. Het ligt pal naast de ingang van Seoraksan National Park, één van de mooiste natuurgebieden van Korea. Zoals de naam doet vermoeden is het hotel helemaal in Britse stijl. De klassieke, vuurrode dubbeldekker met Beatles-muziek voor de ingang kleurt mooi bij de knalrode Esdoorn er naast. De ongelofelijk intens verkleurende herfstbladeren zijn een perfecte reden om hier te verblijven. Het hotel zit vol met Koreanen, die net als ik tijdens deze fall foliage komen wandelen. ‘Leaf peeping’ zouden ze in de UK zeggen.

Het hotel is al klaar voor de kerst met drie glitter kerstbomen in de lobby. Het is begin november. Toch een beetje onwennig, buiten is het nog 20 graden. Naast de lobby een Engelse bibliotheek mét luie leren fauteuils. Pianomuziek. Niemand speelt, maar de toetsen bewegen. Onvermoeibaar en non-stop klinken gevoelige riedeltjes. Sterk staaltje Koreaanse technologie. Alles heeft z’n eigen deuntje: bij een aanstormende metro klinkt elektronisch trompetgeschal, de wasdroger eindigt met ‘für Elise’.

Mijn comfortabele Westerse kamer heeft zachte hoge bedden. Een fijne afwisseling na de traditionele matrassen op de grond. En dan dus die badkamer. Riant! Een verwarmde marmeren vloer, een notenhouten kaptafel, ligbad met douche die niet uitkomt boven het toilet en een royaal douchegordijn. Aparte wastafel, aparte wc. Je weet pas wat je miste, als je het weer hebt.

Als ik de deur van het hotel uitloop sta ik in het nationale park oog in oog met een grote bronzen boeddha. Dat is vervreemdend als je je net in Londen waant. Alles went boeddha buiten, Brits binnen. Vandaag ben ik een leaf peeper.


Commenti


bottom of page