top of page

NL - The Super Tree


Mijn interesse voor bomen begon al vroeg. M’n eerste bewuste herinnering is tijdens een van de vele wandelingen aan de hand van mijn oma. Ze wijst me haar favorieten. Uitgebreid vertelt ze wat haar zo trekt in de oude eik langs ons pad. De dikke grijsgroene stam vol onregelmatige groeven met zijn knoesten en bulten. De zwierige berk, rank en buigzaam met zijn zilver witte stam. Het voelde alsof ze haar dierbare vrienden aan mij introduceerde. Liefdevol beschreef ze hun mooie kanten en karakter. Het wakkerde mijn fascinatie voor bomen aan.

Ik groeide op aan de rand van het ‘Arboretum’, bij Brussel. Mijn kamer keek uit op ‘de verzameling van bomen’ de betekenis van dit Latijnse woord. Ik kon er uren lopen in de stukken bos met bomen uit verschillende wereld delen. Er was zelfs een Chinees en Japans deel. Daar wees mijn vader me de Gingko Biloba, de notenboom die al eeuwenlang in tempels wordt geplant. Zo ontdekte ik de bomen van Japan eerder dan het land zelf.

De stap van een fascinatie voor bomen naar willen bijdragen aan het planten ervan was klein. Het is helder als kristal: de wereld heeft meer bomen nodig, voor een beter klimaat en meer biodiversiteit. Een jaar geleden schreven we het boek ‘Nature Notes’. Van alle opbrengsten planten we nieuw bos.

Nu is er een nieuwe loot aan de stam: het project The Super Tree. We ontwerpen kleine boom sculpturen van gevonden en gebruikt materiaal. Een wasknijper, bol wol of pollepel krijgen zo een tweede leven als design object. Design en kunst prikkelen de verbeeldingskracht. Juist nu, in een klimaatverandering, kunnen we dat goed gebruiken. In het atelier vormen een stuk of 100 al een klein bijzonder bos. In de loop van dit jaar zullen de boompjes verkocht worden en van de opbrengst wordt een veelvoud aan bomen geplant. Bomen creëren om uiteindelijk een bos te planten.

Ondertussen hebben andere enthousiaste ontwerpers en kunstenaars zich aangesloten bij dit project: The Super Tree Club. Samen zijn we op een missie om zo veel mogelijk bomen te planten. Zodat we in de toekomst door al de bomen het bos weer zien… Benieuwd? Blijf op de hoogte via Instagram


תגובות


bottom of page