top of page

NL - Rooster-vrije-verjaardag

Bijgewerkt op: 30 mei 2020

Vandaag ben ik jarig en wil dat vieren met vrienden. Maar, hoeveel mensen mogen er nu komen van minister Grapperhaus? Het antwoord is 3. Dan volgt de vraag: wie komt wanneer? Dat is nog een heel gepuzzel. Corona en spontaan zijn geen gemakkelijke match. Om het voor iedereen veilig te houden doe ik aan verjaardagsspreiding. Ik blijk niet de enige te zijn. Vrienden vertellen over een verjaardags-tijdsslot. Dat krijgen ze, net als vliegtuigen die opstijgen of landen, zodat er niet gebotst wordt. 

Het is een heel ander concept dan ik in gedachte had. Ik had namelijk een Syrische kokkin gevraagd om heerlijke hapjes te maken. Ze vertelde me dat feesten in Syrië uitbundig zijn met eten in overvloed. Ik zie wat ze bedoelt als ik een keer ‪op vrijdagavond‬ (nog voor Corona) bij haar langs ga. Al haar kinderen, met aanhang, zijn samengekomen rond mamma’s rijk gevulde dis. En dat is dan nog maar een gewone ‪vrijdagavond‬. In het Frans zou je het ‘chaleur humaine’ noemen. Maar de fysieke menselijke warmte is nu even in de koelkast gezet. Wat moet dat afzien zijn voor de Arabische wereld waar dit juist nu een belangrijk onderdeel van het leven is. Voor mijn verjaardag dus ook even geen spontaan binnenvallende vrienden in grote getale. Het geeft niet. Ik ben blij om ze weer ‘in het echt’ te zien. Minister Grapperhaus voegde aan zijn beperking het volgende toe: ‘Als we hier doorheen zijn met z’n allen, kunnen we weer een heleboel feestjes geven’. Daar houd ik hem aan. Volgend jaar de herkansing met een rooster-vrije-verjaardag! En vandaag klein maar fijn.


Comments


bottom of page